Wulgarne zachowanie i kuriozalne oświadczenie władz Cracovii.

You are currently viewing Wulgarne zachowanie i kuriozalne oświadczenie władz Cracovii.
Andrzej Banas

200. Derby Krakowa piłkarsko mocno odstawały od oczekiwań piłkarskich koneserów, ale z powodu kilku zaskakujących decyzji sędziego nie brakowało emocji po spotkaniu.

Polski sędzia z kamiennym wyrazem twarzy dyktował rzut karny dla Wisły, gdy z trybun leciały obraźliwe okrzyki. Interia zacytowała słowa które można było usłyszeć od nich z trybun

– Stefański! Jesteś c**j! – wrzeszczał na sędziego profesor Janusz Filipiak, właściciel i prezes klubu. – Stefański! Ty c***u! Obejrzyj sobie VAR! – dodał wiceprezes, Jakub Tabisz. – Ty pajacu ty, skończona mendo! – krzyczał poseł Ireneusz Raś, znany sympatyk Cracovii. – Stefański! Co ty odp****alasz? Masz żonę z Wisły?! – dodał inny z działaczy. Wulgarne okrzyki łatwo można było usłyszeć, bo spotkanie z powodu pandemii odbyło się bez kibiców.

Jeszcze wcześniej sędzia Stefański podyktował karnego dla drużyny „Pasów” lecz po długiej analizie z sędziami VAR nie zdecydował się na pokazanie „jedenastki”. Po spotkaniu derby nie zakończyły się remisem – władze Cracovii dalej ciągną sprawę.

„W meczu z Legią sędzia Lasyk wypaczył wynik meczu, pozbawił Cracovię ewidentnego rzutu karnego. Żona sędziego Stefańskiego według wpisów w Internecie jest kibicką Wisły.

Wyznaczenie tej pary do sędziowania derbów samo w sobie nie było odpowiedzialne. Zwłaszcza w kontekście wywiadu J. Filipiaka dla Onetu, krytykującym sędziego Lasyka. Obawialiśmy się złego sędziowania, a rzeczywistość okazała się gorsza niż przewidywania, co wskazują załączone linki do sytuacji z meczu” – czytamy w oświadczeniu.

„Kluby Ekstraklasy nie mają żadnych praktycznych możliwości dochodzenia swoich racji w PZPN. Przez członków Zarządu Cracovii w trakcie meczu przemawiała zwykła ludzka złość i rozżalenie. Takie sędziowanie jak w meczu Cracovii z Wisłą wypacza sens futbolu i jest jednym z głównych powodów, przez które polska piłka klubowa ma się źle” – kończą włodarze.

Do oświadczenia dołączono 12 filmików z decyzjami sędziego, które według władz Cracovii wypaczyły wynik spotkania.

4 16 votes
Article Rating